середу, 26 січня 2011 р.

Від "Second River" до "Другої ріки"


Сьогодні я вирішив розповісти нашим читачам про популярний український гурт «Друга Ріка».

Початком створення Другої Ріки заведено вважати 1996 рік, але перші репетиції (якщо їх можна так охарактеризувати) тоді ще групи без назви були організовані у 95-му. Через цю вечірню школу Rock-у пройшло чимало друзів, музикантів, або тих – хто хотів, але не міг ним бути, чи міг, та не хотів…

Віктор Скуратовський, Олександр Барановський та Валерій Харчишин були ініціаторами і активними завсідниками таких співочих посиденьок, тому їх і можна вважати справжніми засновниками групи. Second River – назва, яка прийшла в голову В. Скуратовському, а пізніше в 1998 була змінена на Другу Ріку, при підготовці до участі у фестивалі «Червона Рута ‘99».

Восени 1996-го року на репетиціях почав з’являтися барабанник Олексій Дорошенко, котрий, в свою чергу, 1998-го року привів Сергія Біліченка, що замінив гітариста Тараса Мельничука. В такому складі група видає свій дебютник «Я Є», але вже в той час активну участь у роботі команди бере Сергій «Шура» Гера, який у 2003-му остаточно приєднається до ДР.

Таким чином сформувався склад групи: Валерій Харчишин - вокал, труба, Олександр Барановський (Корадо) - гітара, Віктор Скуратовський - бас, Олексій Дорошенко - ударні,
Сергій Гера – клавішні, Сергій Біліченко (Бєлік) - гітара.

Значною подією для гурту стала перемога на фестивалі «Майбутнє України» в 1999 році, де гурт посів перше місце серед більш ніж 100 претендентів.

Вже восени 2000-го року «Друга Ріка» записує та видає дебютний альбом «Я є». Треки до якого отримали відео підтримку та швидко стали популярними. В жовтні 2000 року гурт стає відкриттям фестивалю «Просто Рок».

У травні 2001 — номінант в категорії «Відкриття Року» найпрестижнішої української премії «Золота Жар-Птиця».

В березні 2003 року гурт підписує контракт з провідним українським лейблом «Lavina Music» та видає альбом «Два».

А виступ на російсько-українському фестивалі «Рупор» в 2003 році було названо критиками одним із кращих за всю історію фестивалю, завдяки чому пісні гурту потрапляють до російського ефіру.

26 квітня 2005 року компанія «Lavina Music» видає третій альбом «ДР» під назвою «Рекорди», який стає «золотим». Сингл «Так мало тут тебе» 32 тижні протримався в українських хіт-парадах.

В листопаді 2006-го року виходить новий сингл «Денніч», котрий за короткий проміжок часу стає кращою українською піснею.

В грудні 2006 року, до свого творчого 10-річчя, відбувається реліз альбому із 13 кращих пісень за всю історію гурту з головним треком «Денніч».
Це досить різнобічний гурт. Наприклад «Друга Ріка» неодноразово брала участь у головному українському фестивалі «Таврійські ігри». Пісні гурту тричі ставали «Піснею року.

23 вересня 2007 року відбулась всеукраїнська радіо-прем'єра нової пісні «Кінець світу» — це перший сингл до наступного, 4-го студійного альбому. Навесні 2007-го ДР засіла у студії, щоб цього разу відійти від традиції випускати альбоми кожні два роки. Але робота просувалася не так легко, як того б хотілося, тому музиканти змушені були перенести реліз на осінь. Але й цьому не судилося трапитись. Валерій Харчишин несподівано потрапляє у жахливу ДТП, що на довгий час прикувала його до ліжка.

Єдине, що встигли «ДР» напередодні аварії та виходу нового альбому, так це запустити в простір новий гіт з назвою «Кінець світу», що одразу, вперше в історії групи, потрапив на першу сходинку національного радіочарту.

Про події 2008 року я розповім коротко. Досить буде сказати того, що у 2008 році гурт випустив альбом «Мода» та сколихнув дещо байдужий та інертний стан суспільства, підірвавши його і звернувши увагу людей на найважливіше своїм доробком «Догоним! Доженемо!».

Текст: Сергій Хепін | Фото: www.drugarika.com

0 коментарів:

Дописати коментар