четвер, 7 червня 2012 р.

Помер письменник-фантаст Рей Бредбері



Вчора, 6 червня, на 92 році життя помер відомий письменник-фантаст Рей Дуглас Бредбер. Про це громадськість повідомила його дочка, а також особистий біограф Сем Уеллер.

Причину смерті не розголошують. Рей Бредбері народився 22 серпня 1920 року в місті Уокіган (штат Іллінойс). У Лос-Анджелес сім´я переїхала 1934 році, де Рей Бредбері закінчив середню школу, однак вищої освіти він так і не отримав. Про професію письменника Рей Бредбері мріяв ще з дитинства. Першими його творами стали невеликі оповідання, на які його надихали комікси. Друкуватися почав з 1938 року. 

Перший успіх йому принесли "Марсіанські хроніки", які вийшли друком у 1950 році. А всесвітню славу Бредбері здобув після виходу роману-антиутопії "451 градус за Фаренгейтом", виданий 1953 року.  

Будучи автором сотень новел, оповідань, п'єс, теле- та кіносценаріїв, Бредбері суттєво вплинув на розвиток сучасної фантастики, хоча сам не любив, коли його називали фантастом. "По-перше, я не пишу в жанрі фантастики. Я написав усього одну фантастичну книжку - "451 градус за Фаренгейтом", яка ґрунтується на реальності, - сказав він в одному з інтерв'ю 1999 року.

Загалом письменник написав 11 романів.

Багато творів Бредбері екранізовано. Так, в 1966 році був знятий фільм за "451 градус за Фаренгейтом", режисером став Франсуа Трюффо. Кінематографісти також зверталися до оповідань письменника, які складають більшу частину його творчої спадщини. На американському телебаченні виходили також мінісеріали, поставлені за творами Бредбері.

Рей отримав безліч літературних премій, зокрема, премію "Неб´юла" і премію "Х´юго", яка вручається за літературні досягнення в галузі наукової фантастики. У 2000 році письменник удостоївся медалі Національної книжкової премії за "Величезний внесок в усі жанри літератури".

Андрій Павловський 
а матеріалами www.bukvoid.com.ua, www.bbc.co.uk)

0 коментарів:

Дописати коментар