четвер, 9 вересня 2010 р.

Бісерна казка




Ті, з ким і для кого я працюю — мої найкращі у світі діти.
О.В. Нетяга, керівник гуртка "Бісерна казка"

В нашій школі працює гурток “Бісерна казка” під керівництвом Ольги Вікторіни Нетяги. Гурток вже має свою історію. “Бісерна казка” розпочала свою діяльність ще у 2004 році, а у 2007 здобула почесне звання “Зразковий художній колектив”.

Гуртківці з великою радістю і гордістю беруть участь у виставках декоративно-ужиткового мистецтва різних рівнів — від шкільних до Всеукраїнських.


Для багатьох учнів ЗОШ №10 бісероплетіння стало справжнім хобі, адже ніяка річ так не зачаровує, як та, що зроблена своїми руками.


З ІСТОРІЇ БІСЕРОПЛЕТІННЯ
Перші прикраси з бісеру, що дійшли до нас, з'явилися ще в Давньому Єгипті. Велике поширення мали намиста, браслети, в які любили себе наряджати східні жінки. В Європі з X століття бісер виготовлявся у Венеції.

Своїм зовнішнім виглядом бісер нагадує маленькі зерна, забарвлені в різні кольори. Вони можуть бути скляними або металевими з крізним отвором для просмикування ниток. Для приготування бісеру з прозорого або емалевого скла витягуються тонкі трубочки, які розрізають на шматочки і, зміщавши з піском, поміщають в металеві циліндри. ВІД сильного нагрівання і швидкого обертання циліндрів трубочки округляються, одержують форму бісеринок, а після цього їх полірують. Металевий бісер одержують шляхом штампування.

М.В. Ломоносов, побувавши в Європі, був вражений красою цих прикрас, Він і заснував першу в Росії майстерню по виготовленню бісеру в середині XVIII століття.


Вироби з бісеру — сумочки, гаманці, бювари, намиста, браслети, ярмулки, чубуки, а також картини-панно — були поширені в в кінці
XVIII століття і в першій половині XIX століття.


Для робіт з бісеру особливо характерний інтерес до сюжетних зображень, в яких від галантних, пастушачих сцен поступово переходили до побутових з поміщицького і
селянського життя.


Візерунки для бісерних робіт виконувалися на папері в дрібну клітину, кожній клітині візерунка повинна була відповідати бісеринка. В селянському побуті були особливо поширені такі прикраси, як намиста, моністи, для нанизання-плетіння і бісерного вишивання яких використовувалися голки, а для в'язання — гачки. В бісерному тканні замість пряжі заправляли бісерну нитку.


В ранніх бісерних роботах переважає опаловий і молочно-білий фон, який якнайповніше виявляє барвистість візерунка. Пізніше, з 30-х років
XIX століття, він замінюється бірюзово-голубим і світло-бузковим. З найбільшою повнотою декоративні можливості бісеру були виявлені в зображенні кольорів.


Вербухівський Влад
Вербухівський Влад
Решетнікова Вікторія
Решетнікова Вікторія
Павлуцька Влада
Павлуцька Влада
Качур Настя
Качур Настя
Журавська Христина
Журавська Христина
Романюк Дарія
Романюк Даша
Мартинович Аня
Мартинович Аня

Робота О.В. Нетяги

Робота О.В. Нетяги

Робота О.В. Нетяги

Текст: Ольга Нетяга, вчитель трудового навчання
Фото:
Аня Мартинович, Ольга Нетяга

0 коментарів:

Дописати коментар