пʼятницю, 19 листопада 2010 р.

Nightwish - вдалий експеримент



Nightwish — фінський рок-гурт, створений 1996 року в місті Кітєє. Nightwish пишуть музику, визначену поєднанням жіночого напів-оперного вокалу із атмосферою павер-металу. Їх стиль найчастіше визначають як павер-метал і сімфо-метал. У своїй країні вони досягли успіху після першого сінглу.


Ідея заснувати гурт Nightwish спала на думку Туомасу Холопайнену після ночі, проведеної біля похідного вогнища зі старими друзями. Гурт утворився невдовзі після цього, у липні 1996 року. Холопайнен запросив вокалісткою свою знайому Тар'ю Турунен з непоганими вокальними здібностями. Третім до гурту приєднався гітарист Ерно Вуорінен.

Спочатку їх стиль грунтувався на експериментах Туомаса з клавішними, акустичною гітарою і оперним вокалом Тар'ї. З жовтня по грудень 1996 року троє музикантів записали акустичний демо-альбом. До альбому увійшли три композиції — «Nightwish», «The Forever Moments» і «Etiainen», назва першої визначила назву гурту.

На початку 1997 року до гурту приєднався драмер Юкка Невалайнен, також акустичну гітару замінили на електричну. В квітні гурт відправився в студію, для того, щоб записати сім пісень включно з допрацьованим демо «Etiainen». Три пісні можна знайти в альбомі Angels Fall First, це єдиний альбом на якому можна почути вокал Тумаса Холопайнена. Різноманітні джерела, такі як «The Metal Observer», відмічають, що цей альбом дуже сильно відрізняється від їх подальшої творчості.

31 грудня 1997 року гурт дав свій перший концерт у своєму рідному містечку. Взимку наступного року Nightwish виступали тільки сім разів, так як Емппу і Юкка проходили службу в армії, а Тар'я навчалася. В квітні 1998 року почались зйомки першого відеокліпу на пісню «The Carpenter», який був готовий на початку травня.

У 1998 році бас-гітаріст Самі Вянскя, старий приятель Туомаса, приєднався до гурту. Протягом літа пісні для нового альбому були готові і гурт поїхав в студію на початку серпня. Запис був закінчений в кінці жовтня. 13 листопада Nightwish дали концерт в Кітєє і на цьому концерті був знятий кліп на пісню «Sacrament of Wilderness». Однойменний сінгл вийшов 26 листопада, а 7 грудня вийшов новий альбом «Oceanborn».

Завдяки поєднанню різних стилів існує безліч думок до якого з них можна віднести творчість гурту. Так авторитетний портал The Metal Crypt визначає його як пауер-метал або як якийсь похідний стиль «симфо-пауер-метал», створений італійським гуртом Rhapsody of Fire. Тоді як інший EOL Audio відносить їх до жанру «оперного метала», враховуючи незвичайну манеру виконання першої вокалістки гурту.

З приходом нової вокалістки Анетт Олзон наприкінці 2005 року стиль гурту змінився. Аннет не володіє оперним вокалом і її манера виконання ближче до інших метал-виконавців. Це робить стиль гурту більше схожим на готік- і пауер-метал.

Автор віршів та музики Nightwish Туомас стверджує, що отримує натхнення від музики абсолютно різних стилів і направлень: хеві-метала, класики, фольклора та сундтреків до фільмів. В багатьох композиціях гурту присутні фолк-елементи. На їх музику, особливо на альбоми «Oceanbon» та «Wishmaster» вплинула творчість такого пауер-метал колективу як Stratovarius. В альбомах «Century Child» та «Once» музиканти вирішили поєднати звучання класичної музики та металу, записуючи з їх участю симфонічного оркестру. Подібні експерименти характерні для багатьох гуртів, таких як Deep Purple, Rage, Metallica, Scorpions, а також шведського сімфо-метал гурту Therion, які дуже вплинули на Nightwish. Прикладами впливу музики з фільмів є композиції «Beauty of the Beast» з альбому «Century Child» та «Ghost Love Score» з «Once».

На лірику пісень Nightwish вплинули книжки та фільми в стилі фентезі.

Текст: Сергій Хепін | Фото: http://i44.beon.ru

0 коментарів:

Дописати коментар