середу, 30 травня 2012 р.

Сьогодні в усьому світі відзначають 166 років з дня народження Карла Фаберже


Карл Фаберже
Сьогодні, 30 травня 2012 року, виповнюється 166 років з дня народження Карла Фабереже - відомого російського ювеліра, засновника сімейної фірми і династії майстрів ювелірного мистецтва. 

Найвища техніка, невичерпна фантазія і витонченість форм зробили фірму Фаберже визнаним лідером світового ювелірного мистецтва, неперевершеним еталоном.

Ім'я Петера Карла Фаберже асоціюється у нас з блискуче виконаними ювелірними великодніми яйцями.

Перше пасхальне яйце було замовлене Фаберже імператором Олександром III 1885 року. Завдяки його миттєвому успіху, Фаберже отримав постійне замовлення імператорського двору і став виконувати пасхальні яйця одне за одним, десять - для царя Олександра III, які той щороку, аж до смерті, дарував своїй дружині Марії Федорівні. Ще 44 - в період між 1895-1916 рр. - для царя Миколи II в якості подарунків для його матері та дружини Олександри Федорівни. Загалом за імператорським замовленням Фаберже створив 54 пасхальні яйця.




Можна також вважати, що декілька яєць було подаровано в свій час й іншим членам імператорської сім'ї. Сьогодні достовірно відомо, що до нашого часу збереглося 45 пасхальних яєць, зроблених за царським замовленням. Збереглася фотографія ще одного, а ще 5 відомі за описами. Збереглося також одне з двох незавершених пасхальних яєць, роботи над якими велися 1917 року.

Завдяки придбанню російського бізнесмена Віктора Вексельберга колекція Форбса, придбана за 100 мільйонів доларів, повернулася на батьківщину 2004 року.
А на Хрещатику в Києві у 1906-1911 рр. діяла майстерня Карла Фаберже. До сьогодні будинок не зберігся. На місці, де він стояв у 2011 році відкрита меморіальна табличка.

Анна Семікова
(за матеріалами www.uk.wikipedia.org)
Фото: www.uk.wikipedia.org, www.fialki-nsk.com

0 коментарів:

Дописати коментар