четвер, 2 січня 2014 р.

Декларація прав людини побила рекорд



Загальна декларація прав людини побила свій власний рекорд по кількості перекладів на іноземні мови. За повідомленням інформаційних агентств, що посилаються на інформаційну службу Організації Об'єднаних Націй, документ вже перекладено на 370 мов від абхазької до зулу.

Як інформує Погляд, вперше Декларацію прав людини було внесено до Книги рекордів Гінеса 10 років тому, коли вона стала доступною для носіїв 298 різних мов. За останнє десятиліття основний акцент робився на переклад документу на мови, які використовуються корінними і нечисленними народами в Росії, Китаї та Монголії. Так, завдяки зусиллям представників ООН читати декларацію на своїй рідній мові отримали можливість носії карельської, алтайської, хакаської, якутської, тувинської та евенкійської мов, а також ненці, нганасани та вепси.

Експерти ООН вважають, що всі категорії населення і всі групи народів повинні мати можливість ознайомитися із закріпленими в декларації основними правами та свободами людини, незалежно від їх чисельності. Так, наприклад, якутською мовою говорять 360 тис. чоловік, а нгасанською – всього 500 чоловік.

0 коментарів:

Дописати коментар