середу, 18 серпня 2010 р.

До школи - без стресу!

Граніт науки

Ось і закінчилось літо, яке кожен провів у міру своїх можливостей та вподобань. Але найприємнішим воно, мабуть, було саме для школярів, котрі відпочивали аж цілих три місяці. Проте, як і все хороше, канікули закінчуються, і час збирати усі накопичені сили, щоб впродовж року знову “гризти граніт науки”. Щоб цей процес не був дуже болісним, ми у цьому, сподіваюся, дещо допоможемо. Адже головне у навчанні - вірно себе налаштувати та отримувати задоволення від навчального процесу.

Як же бути, якщо у перші ж дні навчання уже виникають проблеми...

ЯК НАЛАГОДИТИ СТОСУНКИ З ВЧИТЕЛЕМ?
До тебе несправедливо ставляться? Ставлять низькі оцінки? Постійно “грузять”? Нічого!!! Покажи на що ти здатен! Збери всю свою волю в кулак і добре підготуйся до предмету. На наступний день підніми руку, і не попросись за звичкою вийти, а замість цього відповідай біля дошки. Ось побачиш, на вчителя це вплине як шокова терапія.
ЯК ЗАСТАВИТИ СЕБЕ ВИВЧИТИ НЕЛЮБИМИЙ ПРЕДМЕТ?
Тобі, наприклад,не подобається зоологія. Ну не любиш ти вчити комах і мух! Вони кусаються, постійно дзижчать і влітку спати заважають. І все-таки хочеш не хочеш, а вчити потрібно. Постарайся забути про телевізор, музику і навіть комп’ютер. Бери підручник і починай вчити. Що, знову не пощастило? Зосередься! Сядь! Візьми з холодильника побільше смачненького і починай гризти граніт науки. А за кожну вивчену тему заохочуй себе печивом чи цукеркою.
І пам’ятай, все завжди залежить від тебе і твого настрою. Головне — вірно себе налаштувати на ту чи іншу ситуацію.

P.S. Пам’ятай, ми дуже часто схильні відповідальність за свої підконтрольні вчинки та дії перекладати на когось. Ми кажемо: “Ця людина мене дратує” чи “Ця ситуація мене лякає”. Однак, ніхто і ніщо не може створити в людині будь-яке почуття. Все залежить від нас.А ці висловлювання свідчать про те, що ви не берете на себе відповідальності за вчинки, які насправді могли б контролювати. Ви говорите так, ніби у вас немає можливості реагувати інакше, немає свободи вибору. Але ж ви самі позбавляєте себе цієї свободи! А це прямий шлях до втрати життєвої активності та контролю над собою і ситуацією.


Текст: Ліповська Л.А., практичний психолог | Фото: http://2003.novayagazeta.ru

0 коментарів:

Дописати коментар