неділю, 22 квітня 2012 р.

22 квітня - День Землі



День Землі - назва, яку використовують щодо різних заходів, які проводять навесні з метою привернення уваги людей до тендітного і вразливого довкілля планети Земля.

День Землі - громадянська ініціатива, відкрита для приєднання будь-яких людей, груп і організацій.


Є два основні періоди проведення Днів Землі - у березні (ближче до весняного рівнодення) і 22 квітня. Крім того, окремі активісти й ініціативні групи планують і проводять заходи до Дня Землі ближче до моменту літнього сонцестояння, щоб щоб відзначити момент, коли починається весна (у Північній півкулі) або осінь (у Південній) та максимально використовувати теплу погоду і вільний час людей.

Перша «одноразова» акція Дня Землі пройшла 1970 року в США. Її успіх окрилив організаторів, і з того часу святкування стало регулярним. Відомий американський політик і активіст сенатор Гайлорд Нельсон створив групу зі студентів під керівництвом Денніса Хайеса (студента Гарварду). Оскільки це був час активних студентських рухів, ініціатива привернула до себе багато уваги.

1971 року, завдяки успіху першого Дня, сенатор Нельсон проголосив «Тиждень Землі» (3-й тиждень квітня) як щорічну подію, яка стала дуже популярною серед населення США.

Символіка
Прапор Дня Землі
Прапор Землі
Прапор Землі не є офіційним символом чогось (бо офіційно не існує всепланетного уряду). Він являє собою фотографію планети з космосу (нині використовують знімок, зроблений астронавтами Аполлона-17 дорогою до Місяця) на темно-синьому тлі. Традиційно Прапор пов'язаний з Днем Землі і багатьма іншими природоохоронними, миротворчими та громадянськими міжнародними заходами.

Символ Дня Землi
Символом Дня є зелена грецька буква Θ (тета) на білому тлі (див. праворуч).

Символ Дня Землі
Дзвін Миру в День Землі
У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. 

Дзвін Миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження Людини і Культури.

Перший Дзвін Миру був встановлений у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку 1954 року. Він відлитий з монет - дитячих пожертв з усіх континентів - і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також вплавлені ордени та медалі, інші почесні знаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні промовляє: «Хай живе загальний мир у всьому світі».

1996 року такий же дзвін був встановлений у штаб-квартирі ООН у Відні. Окрім того, дзвін Миру встановлено в багатьох містах Японії, Німеччини (1989), Польщі, Туреччини (1989), Мексики (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Філіппін (1994), Канади (1996), Бразилії (1997), Аргентини (1998), Еквадору (1999), Узбекистану (2003) та інших країн.


Прес-центр газети "Шкільний вісник"
За матеріалами http://uk.wikipedia.org (станом на 22 квітня 2012 року)


0 коментарів:

Дописати коментар